top of page

Sosyal medyanın kurumsal iletişimdeki yansıması


Her ne alanda faaliyet gösteriyor olursak olalım, hangi sektöre hizmet ediyor olursak olalım, müşterilerimiz, hedef kitlemiz, iş yaptığımız herkes insan odaklı. Sosyal bir canlı olan insanın iletişim kurmadan hayatına devam etmesi düşünülemez. Bugün kurumların ya da markaların yönettiği iletişim, insan var olduğu sürece sürdürülebilir. Bu yüzden bir ürünün nasıl üretildiği, fiyatlamasının yapılması, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi iletişim stratejileri olmadan sağlıklı planlanamaz. Eskiden üreticinin hedef kitlesine sunduğu ürün ya da hizmetlerinin duyurumunu yaparken, tek yönlü iletişim enstrümanlarından faydalanıyorken çok sağlıklı verilere sahip olunamıyordu. Bunun için özel çalışmaların yapılması, zor yollardan ölçümlemelerin gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Hem zaman, hem de maliyet açısından külfetli olan belli başlı süreçlerden geçerek bu ihtiyaç karşılanıyordu. Ama zamanla dijitalleşen yeni bir dünyanın kapıları açıldığında analog dönemden sayısal döneme geçişin başlaması birçok şeyin seyrini de değiştirmeye başlamıştır.


Özellikle sosyal medya mecralarının hem bireyler, hem de firmalar tarafından yoğun kullanımı ile profesyoneller tarafından destek alınacak kadar öneme sahip bir platform haline gelmiştir. Çünkü kurumsal iletişim açısından baktığımızda sosyal medya küçük, orta ya da büyük ölçekli firmaların, start-up girişimcilerin, kobilerin aktif olarak kullanması gerekliliğini ve çift yönlü iletişimin etkili yönetilmesinin zorunluluğunu da beraberinde getirdi. Peki bu çift yönlü iletişim kurumlar açısından neden bu kadar önemli? Yönetim danışmanlığını yaptığımız birçok firma genellikle yaptıkları iş gereği sosyal medya ile çok işlerinin olmadığı inancında. Ama insan faktörünün olmadığı bir iş dünya üzerinde yoktur. İç paydaşlar, dış paydaşlar dediğimiz kavramlar açısından konuyu ele alınca aslında ne kadar önemli bir medya aracı olduğunu, yapılan ya da yapılmış her faaliyetin, yeniliklerin, kampanyaların duyurulmasında, müşteri ilişkilerinin, satış sonrası hizmetlerin interaktif kullanılmasında etkili bir araçtır. Geleneksel yöntemlerde olduğu gibi zorlanmadan sayısal verilerle ölçümlenebilen yapısı da hedef kitle ile ilgili çok değerli verileri bilgiye dönüştürmeye yardımcı oluyor. Tüketici davranışlarının her dönemde kendisini güncelleyerek gelişmesini göz önüne alırsak sanırım sosyal medya kullanıcılarından edindiğimiz verilerle davranış biçimlerini inceleyebilmekteyiz. Bu değerli bilgiye kavuşmanın yolu da sosyal medyanın etkili kullanılmasından geçmektedir.


Ölçeği ne olursa olsun her ticari işletmenin işlerini dijitale taşıması, sosyal medyayı doğru ve etkili kullanması bir lüks olmaktan çıkmış ve zorunluluk haline gelmiştir. Bunun için dijital ve sosyal medya yazarlığını öğrenmek, bu platformları kullanmayı bilmek, ya da uzmanlarla çalışmak rekabet gücünüzü artırırken, gelecek ticari hayatınızın da güncellenerek değişen çağa ayak uydurmasına destek olacaktır.


100 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page