top of page

Yaratıcı Mesaj Stratejileri

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2020

Günümüz teknolojisi artık reklamcılık sektöründe inanılmaz görsel ve işitsel fikirlerin hayatımıza nasıl girdiğini ispatlar nitelikte. Bir fikri zenginleştirecek ve soyut bir durumdan somut bir ileti haline dönüştürecek inanılmaz işlere imzalar atılmakta. Tabi ki bu projeler hayata geçirilirken reklam kampanyalarına yüksek bütçeler ayrılmakta. Paranın, zamanın ve bilginin harmanlandığı bu işlerde de amaç bir ürünü, hizmeti, markayı tüketici nezdinde bilinir kılmak ve satın alma mekanizmasını devreye sokup alışverişi tetiklemek en önemli amaç.


İster televizyonda, ister radyoda ya da internet ortamında her gün sayısını bilemeyeceğimiz kadar reklamlarla karşı karşıya kalan tüketici kitle sizce sınırsız mesajlar karşılığında ne kadarını hatırlamakta? Hatırında kalan reklamların kaçından fayda sağlamakta ve en önemlisi satın alma güdüsünü ne tür reklamlar harekete geçirmekte? Bu derin bir araştırma, analiz ve ölçümlemeyle üstünde çalışılması gereken bir durum. Ama daha basit bir haliyle düşünecek olursak ve reklamlarda iletilen mesajları stratejik açıdan düşündüğümüzde reklamların etki mekanizmasının harekete geçmesi için bazı önemli detayların dikkate alınarak hazırlanması şarttır.


Bir reklam mesajında tüketici ile aynı içgörü yeteneğine sahip olunması önemli ve gerekli bir detaydır. Çünkü tüketicinin isteklerine cevap verebilen ve onların sorunlarını çözümleyebilen reklam en etkili reklamdır. Bu nedenle fayda sağlayan reklam mesajları tasarlamak birinci hedeftir. Bir reklam mesajında her ne teknoloji sınırları zorlayacak şekilde kullanılsa da mesajın içeriğinde iletilmek istenen işlevsel ve duygusal faydalar öne çıkarıldığı zaman bu yol doğru bir yoldur. Reklamların başarısı hedef kitlesine ve mevcut tüketicisine bir şeyler ifade edebilmesi ile mümkündür. Yani tüketiciyi harekete geçirmeli, satın alma davranışını pozitif yönde etkilemelidir. Bir reklam mesajı bir döneme ya da bir sezona hitap etmenin dışında aynı zamanda kendine özgü ve güçlü bir marka değeri de yaratabilmelidir. Satın alma davranışını harekete geçirmek için ürünün ya da hizmetin faydasını vurgulamak yanında, marka değerine de yatırım yapılmalıdır.


Bu yüzden reklam mesajının sayısız reklamlar arasından sıyrılabilmesi ve dikkat çekici olması da diğer önemli bir detaydır. Bu dikkat çekiciliğinin altında mesajın inandırıcılığı kırmızı çizgidir. Başarılı reklamların ortak özelliği, dikkat çeken, kendine has, diğerlerinden farklı, inandırıcılığı olan basit ama farklı, etkileyici ve anlaşılır kısacası tüketicinin hissiyatına göre tasarlanmış fikirlerden oluşmaktadır.

1.617 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page