top of page

Pazarlamada Doğru Hedefleme

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2020



Bir ürünün ya da bir hizmetin satışını artırmak amacıyla satış elemanları yetiştirme, piyasa durumunu ve gereksinimini saptama, tanıtma, paketleme gibi etkinliklerin tümü pazarlamanın bir tanımıdır. Aynı zamanda pazarlama firmaların, hangi mallarının veya hizmetlerinin müşterilerinin ilgisini çekeceğini saptamaları satış, iletişim ve işletme idaresi için stratejilerin belirlenip geliştirilmesi sürecidir.


Aslında pazarlama doğru hedefleme yapmak demektir. Bu hedeflemenin daha başarılı ve etkili olmasının ilk yolu ise hedeflenen kitlenin iyi tanınmasından geçmektedir. Ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi kimler kullanacak? Hedef kitleye sunulan fayda ya da faydalar gerçekten müşterilerin ne işine yarayacak? Karşı karşıya kalınan hangi sorunlarını çözecek? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını bulmadan hiç bir hedefleme çalışmasına girmeyin ve bütçelerinizi boşa harcamayın. Çünkü boşa harcanan zaman ve paradan başka bir sonuç elde edemeyeceksiniz. Pazarlama sektörünün temel problemi tam da bu olsa gerek.


Hedef kitlenizin detaylı bir analizini mutlaka yapın. Onları daha yakından tanımak için demografik özelliklerini, ihtiyaçlarını, davranış ve alışkanlıklarını tespit edin. Yapılan bu analiz sonrasında hedef kitlenizi segmentlere ayırın. Her segmentin genel talepleri ve bu talepleri karşılayabilecek neler sunabileceklerinizle ilgili çalışmalar planlayın. Özetlemek gerekirse pazarlamada doğru hedefleme için hedef kitleye sunulacak faydaların tespiti, bu tespitlerin kitle nazarında reel karşılığı, hedef kitlenin analizi, analiz sonrası segmentlere ayırmak ve bu aşamalardan sonra taleplerine uyan hedeflemeler yapmak bir çok problemin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

1.180 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page