Yaklaşık bir buçuk yıl gibi geçen bir sürede, dolaylı ya da dolaysız birçok işletme inanılmaz bir var olma mücadelesi vererek büyük bir sınavın içinde yoğrulmakta. Gönül rahatlığıyla kalabalıklara karışmak, ticari etkinlikler düzenlemek, bayi gezileri organize etmek, fiziki iletişimi sonuna kadar kullanmak şimdi ne kadar kıymetli bir değer haline geldi. Salgının bulaşma hızının artması, yeni mutasyonların ülkemizde de görülmesiyle ve salgın gündemiyle işler daha da sarpa sarmaya başladı. Umutsuz bir tablo çizmek istemesem de bu pandemiyle birlikte işlerimizde yapmamız gereken yenilenme ve gelişme süreçleri ister istemez askıya alındı.
Kurumsal firmaların hangi ölçekte olduğuna bakılmaksızın dilinde olan toplam kalite yönetimi, Covid-19 pandemisinin gelmesiyle sanırım rafa kalktı. Oysaki bir kuruluşun faaliyetlerinin iyileştirilme çalışmaları devam etmesi gerekirken, bugün bu konuda ne kadar konuşuyoruz? Bu iyileştirme çalışmalarına çalışanların aktif katılımı da doğal olarak sekteye uğradı. Belki de böyle bir kriz, toplam kalite yönetimi ile ilgili kurulacak stratejiler için bizlere bazı verileri sunuyordur. Liderlik, müşteri odaklılık, organizasyona herkesin katılımı ve kurulacak iletişim; sürekli iyileştirme, hedeflerle süreç yönetimi bu dönemde edinilen verileri bilgiye çevirmemiz için kullanılabilir. Bu yüzden kurumsal anlamda düzenlenecek eğitim organizasyonlarına biraz daha ağırlık vermek, şu koşullarda toplam kalite yönetimini aksatmadan geliştirmeye yardımcı olacaktır.
Kurumsal eğitimleri liderlik, çalışan insan gücü, iç ve dış paydaşlar nezdinde de ele almak ve kapsamı artırmakta fayda var. Bugün çalışanlarına eğitim imkânı tanıyan firmalar, bayilerine de bu imkânı ne kadar tanımakta araştırılmaya değerdir. Özellikle kurumsal yapının varlığını şu zor günlerde paydaşlarına böyle bir destekle hissettirmek yüksek oranda motivasyonu da artıracağı inancındayım. Yoksa kriz var deyip her firma kendi kabuğuna çekilirse işler daha karamsar bir tabloya bürünecek ve önünü iyice göremeyen yapıları biriktirmeye başlayacak.
Toplam kalite yönetimi ile bir firmanın faaliyetlerinin, müşterileri ile kuracakları etkili iletişim doğrultusunda isteklerini yerine getirebilmelerini, ürün ve hizmet kalitelerini böyle bir sistemle sağlayabilmelerini, bunun içinde tüm paydaşların katılımı sağlanarak geliştirilmesi esasına dayandırılmalıdır. Dijital dönüşümün yaşandığı iş dünyasında yeni iletişim teknolojileriyle birlikte toplam kalite yönetimine ve buna bağlı ilkelere bağlı modellerin geliştirilmesi olası pandemi sonrası birçok firmanın fark yaratmasına, insan ve toplum nezdinde karlılığa katkı sağlayacaktır.
Comments