top of page

Reklam Müzikleri İle Markanın Farkındalık Yaratma Gücü

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2020


Hepimiz yaşamımız boyunca en çok reklam müziklerini dinleriz. Televizyon izlediğimizde, radyo dinlediğimizde ya da sinemada vizyona girmiş bir filmi izlemeye gittiğimizde. Ve tüm bu reklam müziklerini ister istemez duyarız, dinleriz. Bazı reklam müzikleri vardır ki hafızamızdan çok çabuk siliniverir. Ama bazı reklam müzikleri ise hafızamıza kazınır hatta ağzımıza takılır. Reklam müzikleri, reklamcılık sektöründe ve marka farkındalığı yaratmak adına mühim bir konudur. Bu yüzden de dinlediğimiz ya da izlediğimiz reklamlar müzikle desteklenmektedir.


İtina ile bestelenmiş, sözleri ve sloganı müzik içine yedirilmiş ve doğru bir ses ile seslendirilmiş bir reklam müziğinin amacı sadece tüketici kitleyi eğlendirmekten öte ürünü, hizmeti ya da markayı tanıtmak, satın alma eylemini harekete geçirmek ve satışları arttırmak olmalıdır. Bu yüzden her markanın bir sesi ve melodisinin olması önemlidir. Reklam ajansı reklam verenin de isteği doğrultusunda reklam müziği için bir bütçe ayırmalı ister bir reklam filmi olsun ya da reklam cıngılı markanın karakterine, kurum yapısına ve en önemlisi hedef kitleyi etkileme gücüne göre ele alınmalı basit gibi görünse de işin içine bilimi, duyguyu ve samimiyeti de katmalıdır.


Reklamların müzik ile olan ilişkisinde en çok dikkat edilecek nokta insanların hafızasında yer etmektir. Bu yüzden melodik yapısı, kullanılan sözler hatta kullanılan enstrümanlar dikkat çekmek, hatırlanabilir olmak adına vurgulanır. Çünkü bir reklam müziği gerçekten doğru hazırlandığında insan beyninde zamanla yer edecek, melodi ile markayı özdeşleştirecektir. Bu aşamadan sonrası o reklamın sadece melodisini duysa bile insanlar sloganı ve markayı hatırlayacaktır. Tıpkı Vestel markasının reklam melodisini işittiğimizde aklımıza gelen “Türkiye Vestelleniyor” sloganı gibi. Bunun gibi örnek verilebilecek çok başarılı reklam müzikleri ve cıngıllara sahip bir ülkeyiz.


Kurumsal müzik, bir reklamda fon olmaktan daha çok kısa sürede çok şeyin anlatıldığı, dikkatleri üstüne çektiği, hafızamıza yer edip hatırlanabildiği ve ikna edici olmak gibi bir görevi vardır. Başarılı bir reklam müziği o kısacık sürede verilen mesajın alınmasını sağlar. Bu yüzden her markanın melodisi ile tanınması ve hatırlanması adına üstünde özenle çalışılıp hazırlanması gereken, kısacası bir kurumsal kimlik yaratma projesidir reklam müzikleri.

1.255 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page