top of page
Yazarın fotoğrafıAbidin Özşahin

Pandemi kime kriz, kime fırsat?


Geçtiğimiz sekiz, dokuz ay içinde sıkça duyduğumuz pandemi kaynaklı ekonomik kriz tüm dünyada hala etkisini sürdürmeye devam ediyor. Kendi yaşadığımız ülkeden yola çıkacak olursak iflasın eşiğine gelmiş işletmeler, kepenk indiren daha doğrusu indirmek zorunda bırakılan ticaret haneler her geçen gün daha da artıyor. Bu konulara siyasi yönüyle yaklaşmak politikacıların işi de, biz iş insanları tabloya nereden bakacağımızı şaşırdık. Koca bir belirsizlik üstüne hayatta kalmaya çalışan firmalar aşıyla beraber tünelin sonundaki ışığı gördü mü acaba? Bu bir afet aylardır devam eden ve daha da edecek gibi görünen büyük bir afet. Malum her afetten sonra yani şu anda yaşananlardan sonra nasıl bir enkazla karşı karşıya kalacağız o da meçhul.


Bu konuya ışık tuttuğumuzda pandemi kaynaklı ekonomik kriz aslında kimi ya da kimleri vurdu? Esnafın hali ortada, hizmet sektörü, turizm ve eğlence sektörü bitti. Esnaf demişken muhtelif gıda ve ona bağımlı tedarik zinciri sanırım bakkallar, marketler, manavlar, fırınlar bu krizin dışında kaldı. Aynı oranda sağlık sektöründe faaliyet gösteren eczaneleri de sayabiliriz. Bu kesim bu krizden ne derece etkilendi ciddi bir araştırma yapmak lazım. Ama kuaförler, güzellik merkezleri, kafe, pastane, restoran, spor salonları, plates stüdyoları, kahve dükkanları perişan oldu. Bu belirsizlikle beraber geçen sene satış patlaması yapan muhteşem Cuma furyası bu sene tam bir fiyaskoya döndü. Mağazalar özellikle astronomik kira bedelleri ödeyen AVM mağazaları bu krizin neresindeler bilmiyorum. Yiyecek sektörüne gel al, al git ya da adrese sipariş teslimi gibi çözümlerde nehirde boğulmak üzere olan birinin pipetle nefes alması gibi oldu sanırım. Bu şimdiki manzara…


Yarın bu pandemi bittiğinde bugün bu krizi ağır yaşayanları nasıl bir manzara bekliyor ve nasıl bir travma ile karşılaşacaklar sanırım o da meçhul. Bu krizi fırsata çevirenler olmadı mı? Tabi ki oldu. Yıllardır hizmet veren Migros Sanal Marketin kıymeti anlaşıldı. Hatta şirket, kurdukları bu ticari sistemin ne kadar sağlam olduğunu test etti. Yıllardır e-ticaret sitesi Hepsi Burada kurulu düzenlerini pandemiye uyarlayarak ayrıca Hepsi Expres oluverdi. Getir ise sanki bugünleri bilmiş gibi yıllar önce kurduğu markasını zirvelere taşıdı. İnsanlar korktuğu için çarşı pazara çıkmaya çekinenler e-ticaret sitelerinin değerini anladı ve daha fazla güven duymayı öğrendi. Arzum ev aletleri eve sığan hayatlarla kâr marjını ve pazar payını o kadar başarıyla artırdı ki hisselerini halka arz etti. İş dünyasının bitmek bilmeyen toplantılarına, iş görüşmelerine mülakatlarına, seminerlerine çözüm ortağı olan bilişim sektörü kurumsal şirketlere ve devlet kurumlarına can suyu oldu ve birçok video konferans ürünlerinde patlama yaşandı.


Anlayacağınız dostlar dijital devri aylardır sonuna kadar yaşıyoruz. Bu nedenle hayatta kalma planlarımız arasına değişen dünyaya nasıl uyum sağlarım sorusunu ve yöntemlerini koymamız gerekiyor. Küçük bir mahalle bakkalından, semt kuaförüne, terziden fast food dükkanlarına kadar önce kişisel ve personel gelişimine, etkili müşteri ilişkileri yönetimine önem vermeli ve yeni iletişim kanallarına sahip olunmalı. Malum bugün ne zaman biteceğini bilmediğimiz bir Covid19 pandemisi var. Ama yarın başka ne afetlerle karşılaşacağımızı bilemeyiz.

374 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page